Mikszáth Kálmán Líceum
Német-Magyar diákcsere
Német-Magyar diákcsere

2012. április 16-tól 23-ig 11 német diák és két német pedagógus tartózkodott Pásztón Osterburkenből diákcsere keretében. Valamennyi diáknak volt egy-egy cserepartnere és a német tanulók magyar családoknál, illetve a kollégiumban laktak.
A hét folyamán voltunk együtt Hollókőn, Gyöngyösön, Budapesten és Egerben.
A hétvégén a német fiatalok különböző közös programokon vettek részt a magyar családokkal. A látogatás egy remek búcsúesttel ért véget, ahol mi három csoportban interjút készítettünk a német diákokkal.
A mi csoportunk – György Anita, Mészáros Annamária és Bata Gergely – Tobias Schreinert, Simon Söhnert és Pascal Spethet többek között arról kérdezte, milyen ételek ízlettek nekik. A válasz az volt, hogy elsősorban pizzát ettek szívesen, valamint paprikát minden formában.
Tobiasnak Ipolytarnóc, Simonnak és Pascalnak a Dunakeszin lévő Aquaworld tetszett legjobban Magyarországon. A legnagyobb élményt Tobias számára az Ipolytarnóci természeti park, Simon és Pascal számára pedig az Aquaworldben való csúszdázás és fürdés jelentette.
Bővebben...
 
Hasznosi víztározó
Hasznosi víztározó

A 9.a osztály természettudományos csoportja meglátogatta a hasznosi víztározót.

A kirándulásra 2012.április 27-én került sor. Mindannyian nagy érdeklődéssel jártuk körbe és ismertük meg azt a helyet, ahonnan Nógrád megye településeinek több mint fele kapja a vizet.
Amikor megmásztuk a több mint 240 lépcsőfokot tökéletesen lehetett látni a környéken elterülő Cserteri vár romjait, Ágasvárt, melynek csúcsán még szintén megtalálhatók az egykori vár kisebb maradványait. A víztározót méltán nevezik horgászparadicsomnak, a pontytól a kárászig sok halfaj megtalálható, ezekből többet még láttunk is.
Ez a kirándulás nagyon jó hangulatban telt és kifejezetten sok dolgot megtudtunk a víztározó működéséről illetve szerepéről.
 
Az élőlények sokfélesége
Az élőlények sokfélesége

Iskolánkban idén is nagy lelkesedéssel készültünk a biodiverzitás világnapjára. A biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség az élőlények minden öröklött változatosságát jelenti, az ökoszisztémák közti különbségektől az őket alkotó fajokon át az egyes fajokon belüli genetikai variációkészletig. Magyarországon 2006 óta ünnepeljük ezt a napot és iskolánkban is többször megrendeztük már.
Intézményünk diákjai és dolgozói rendkívül nagy érdeklődéssel vettek részt a munkában. Az aulában rengeteg állatot ismerhettünk meg közelebbről. Sokan saját kedvenceiket hoztál el nekünk otthonról. Megnézhettünk többek között egy ázsiai víziagámát, tengerimalacot, aranyhörcsögöt, ékszerteknősöket és egy macskát is.
Mások saját kezükkel ügyeskedtek. Láthattunk például sünt, kígyót, egy odút, amelyben bagoly is volt, és rókakotorék is készült. Az élőlényekről információkat is olvashattunk.
A diákok buzgósága és érdeklődése egyértelműen azt az érzetet kelti, hogy tisztelnünk és becsülnünk kell a bennünket körülvevő élővilágot és annak sokféleségét.

Tábi Brigitta 11.a


 

 

 
Tehetségnap
Tehetségnap


Biológia diákkonferencia 2012. május 21.

A konferencia előadói
1. Csintó Gréta: Ne hidd, hogy az egypetéjű ikrek egyformák!
2. Csonka Dorottya: Az anyatejes táplálás hosszútávú hatásai
3. Gecse Kinga: Egy csésze tea /története/
4. Halama Renáta: A vér
5. Jakubovics Péter: Miért barnul meg az alma?
6. Kováts Domonkos: A horkolás
7. Kurunczi Lilla: Stressz, düh, depresszió
8. Laczkó Franciska: Mimikri – Színtiszta átverés
9. Paulicsek Zsófia: Élet az őssejtben
10. Schramek Zsófia: A hipermnézia
11. Szomszéd Renáta: „Élet koronája Te vagy Szerelem”
12. Tóth Áron: Miért kék a szemem? A szemszín öröklődése
13. Tóth Laura: Miből áll a tej?
14. Végh Zsófia: Az ember legjobb barátja

 

 

 
Európa-nap
Európa-nap 2012

2012. május 9-én rendezte iskolánkban a Diákönkormányzat az Európa-napot. Előzetesen minden osztály kihúzott egy uniós ország nevet és az országról prezentációt kellett készíteni. Május 9-én reggel Totó kitöltése volt a feladatunk, természetesen az Európai Unióról szóló kérdésekkel. Az adott ország nemzeti ételeit kellett elkészíteni és bemutatni. A 4. órában az osztályok előadták az országukról szóló kis jelenetüket, jellegzetes táncukat, zenéjüket, ismeretközléseket. Minden feladat teljesítése értékelve lett, így született meg az összesített végeredmény.

Bővebben...
 
Ballagás 2012
Ballagás 2012
 
Írópályázat a Föld napja alkalmából
Írópályázat

A Föld napja alkalmából meghirdetett írópályázatra 30 diák adta be alkotásait. Többségében versek születtek, emellett mesék, novellák is érkeztek. Köszönjük az értékes alkotásokat, hogy szép szavakkal kifejeztétek érzéseiteket, gondolataitokat! Reméljük, továbbra is kedvet éreztek az alkotáshoz!

A műveket két kategóriában értékeltük: vers és próza.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Design by FőnixNet Informatika Copyright © 2011 MKG Pásztó