Mikszáth Kálmán Líceum
Otthontalan haza – otthontalan iskola!?
Otthontalan haza – otthontalan iskola!?

Bächer Iván Otthontalan haza című cikkét olvasva a címben jelölt kérdés kapcsán kétség merült fel bennem. Miért? Mert engem is ugyanaz az érzés kerített hatalmába, mint őt, aki leírta milyennek látja a hazáját: „elhagyott házakat, néptelen „palotákat” lát üresen Budapesten, funkciójuktól, nevüktől megfosztva a végtelenül otthontalan világban”. Mindezt miért? – „ami veszteséges az haljon meg, márpedig ami állami az legtöbbször veszteséges, de azért államosítunk, ha hagyják – fel kell mindent darabolni, átszabni, kiszervezni, külsősre bízni”.
„Vége van a családias langyvilágnak, emberek jönnek és mennek, hol ez a főnök, hol meg az, hol itt dolgozol, hol ott, hol sehol, nincsen már gyökér, nincsen közös múlt, élő legendárium”. Már nincs olyan, hogy valaki ott végezze évtizedek után, ahol kezdte, sőt az a kívánatos, hogy cserélődjenek a dolgozók és a főnök is, hogy semmi köze ne legyen a céghez, az intézményhez – ebben az esetben lesz csak igazán hatékony a rombolás.
Bővebben...
 
Irodalmi verseny
Irodalmi verseny

image Március 21-én tartották a Megyei Műismereti Versenyt. A megmérettetést minden évben megrendezik: a győztes iskola feladata, hogy egy év múlva ismét összecsapjanak az iskolák csapatai.

Idén a tavalyi nyertes, a Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskola Kanizsai Dorottya Egészségügyi Tagintézménye tudhatta magáénak a feladatot.

A versenyen iskolánk három diákja vett részt: Czeglédi Katinka (13.b), Kovács Ádám (13.b) és Koczka Kristóf (12.b). Olvasottságukat, felkészültségüket bizonyítva megnyerték a versenyt.

Eredményeikkel azt a büszke feladatot bízták iskolánkra, hogy jövőre mi rendezhetjük a Megyei Műismereti Versenyt.

Gratulálunk a győztes csapatnak!

Volek-N. Krisztina
tanárnő

 

 
Mikszáthos sikerek
Mikszáthos sikerek


A tanév végéhez közeledve egyre több és fényesebb eredményről számolhatunk be.
Tehetséges diákjaink kitartásának, akaratának és szorgalmának tudhatók be ezek a szép sikerek, természetesen nem mellőzve a segítő, felkészítő tanáraik áldozatos munkáját.
Danyi Dávid végzős gimnazista, 13.a osztályos tanulónk a 8. Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Számítástechnikai Versenyen, az általa tervezett, programozott és elkészített vonalkövető robotjával elnyerte a verseny I. díját. A sok értékes tárgyjutalom (lézernyomtató, könyvek, folyóirat előfizetések) mellett az egyik jelentős magyar számítástechnikai cég igazgatója fejlesztő munkát ajánlott a tehetséges fiatalnak.
Mentora Gyetván Gyula tanár úr, aki nagy jövőt jósol tanítványa számára.

 

 
Irinyi János Kémiaverseny eredményei
Irinyi János Kémiaverseny eredményei

Schramek Zsófia és Jakubovics Péter Közel félévszázada rendezik meg évről-évre az Országos Irinyi János Kémiaversenyt, mely három fordulóból áll: az iskolai írásbeli, a megyei elméleti és gyakorlati, valamint az országos elméleti, gyakorlati és szóbeli fordulóból.
Az idei verseny azért volt más, mint az eddigiek, mert a megyei fordulón is csak elméleti írásbeli feladatokat kellett megoldani, a gyakorlati titrálásos feladat – pénzhiány miatt - elmaradt.

Iskolánk tanulói derekasan helytálltak a versenyben és ketten bejutottak az országos döntőbe: Jakubovics Péter a megye legjobbjaként és Schramek Zsófia megyei harmadik helyezettként képviseli Nógrád megyét és iskolánkat a döntőn. Mindketten a 11.f osztály tanulói és Nádi Zoltán tanár úr készítette fel őket a versenyre.

További sok sikert kívánunk nekik!

 
Angol nyelvi prózamondó és szépkiejtési verseny - 2012
Angol nyelvi prózamondó és szépkiejtési verseny - 2012


Az idegen nyelvi munkaközösség ebben a tanévben is megrendezte angol nyelvi prózamondó és szépkiejtési versenyét, melyre 2012. március 28-án délután került sor.

A 17 lelkes versenyző komolyan vette a megmérettetést és igyekezett lehető legjobb tudása szerint felkészülni és előadni az általa választott történetet.
Voltak már visszatérő, rutinos prózamondóink. Az előadások változatosak voltak, hiszen hallhattunk komolyabb, elgondolkodtató történeteket, ugyanakkor egy-egy előadásban jelen volt az angol humor is. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek a helyezések megállapításában, végül a következő döntés született:
Az első helyezést ez alkalommal is Bakos Rebeka 11.f osztályos versenyző kapta. A második Assani Alexandra lett a 9. a osztályból. A harmadik legjobb prózamondónak Tóth Dorina 11. f osztályos tanuló bizonyult.

Gratulálunk a helyezetteknek és természetesen a verseny valamennyi résztvevőjének.

Nádiné Nagy Márta
tanárnő

 
Felvételi információk 8. osztályosok számára
Felvételi információ 8. osztályosoknak

Felvételi információ 8. osztályosoknak

Kedves Tanulók! Tisztelt Szülők!

Az alábbiakban közöljük az iskolánkba jelentkezett tanulók felvételi eljárás során kialakult sorrendjét. A lista nem minősül hivatalos felvételi sorrendnek, így az az iskola részéről nem jelent sem felvételi döntést, sem elutasítást. Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek, személyiségi és adatvédelmi okokból csak a tanulók oktatási azonosítóját tartalmazzák.

Bővebben...
 
A víz világnapja
2012 március 22.


2012 március 22.
A víz világnapja

1992 óta ezen a napon ünneplik világszerte életünk nélkülözhetetlen elemét, a vizet. Természetesen ebből a Mikszáth Kálmán Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola és Kollégium sem maradhatott ki!

A szorgos biológusnövendékek már reggel 7 órakor a gimnázium épületének auláját díszítették – mire társaik megérkeznek, készen legyen a dekoráció. Az érkező diáktársak és tanárok már a bejáratnál láthatták, hogy ez a nap nem éppen átlagos: Kányádi Sándor – Elnémult a kispatak című verse fogadta őket. Az ajtón belépve meglepő látványt nyújtott az emeletről lelógó esőcsepp zuhatag, melynek segítségével, ha szemfülesebb volt valaki, és elolvasta az cseppek hátoldalán levő feliratot, egy-két hasznos információt is kaphatott

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Design by FőnixNet Informatika Copyright © 2011 MKG Pásztó