Kálmán nap a Mikszáthban
Kálmán nap a Mikszáthban


Kollégiumi nap Mikszáth Kálmán és Csohány Kálmán születése között eltelt közel 80 év, mégis sokrétű kapcsolat lelhető fel e két művész között. De mi lehet a kapcsolat, ha nem ismerték egymást, nem dolgoztak együtt, nem voltak rokonok, sőt Csohány Kálmán Mikszáth halála után született 15 évvel? A kapcsolatot Magyarország egyik legszebb, legváltozatosabb, dimbes-dombos, hegyes-völgyes megyéje Nógrád megye jelentette. Mindketten a Palócföldön látták meg a napvilágot, itt gyermekeskedtek, majd itt cseperedtek fiatal férfivá.
Mikszáth műveiben sokszor megemlíti Nógrádot és az itt élő embereket, a palócokat. Novelláiban, regényeiben szereplőit elröpíti a palóc tájra, bemutatva annak színes, egyedülálló hagyományait, szokásait. Mikszáth ezzel is üzent: hű marad szülőföldjéhez.
Csohány Kálmán pásztói születésűként lélekben sohasem hagyta el szülőföldjét, akárhová sodorta is az élet, mindig visszatalált szülővárosába, végül végső nyugalomra is itt talált.
Csohány tette Pásztót, Mikszáth pedig Nógrádot és a palócokat ismertté és híressé. Így ez is összeköti őket és : mi itt Pásztón, Nógrád megyében töretlenül büszkék vagyunk rájuk. Ezért is ünnepeltük minden osztályban 2013. október 11-én Mikszáth Kálmán és Csohány Kálmán névnapját. Idén a 9.a osztály adott műsort a Kálmán nap tiszteletére. Ünnepségünk a Mikszáth szobor, majd az ez évben átadott Csohány dombormű (Király Lajos művésztanár alkotása) megkoszorúzásával kezdődött, amin Csohány Klárika néni, Sisák Imre polgármester úr, Volek György alpolgármester úr, Herczegné Varga Ilona igazgató asszony, valamint a 12.b osztály is részt vett. Megemlékezésünk a Gaál István olvasó teremben folytatódott, ahol igazgató asszony megható bevezető gondolatait egy örömhír követte: Sisák Imre polgármester úr felajánlotta a bronz Csohány dombormű elkészítéséhez szükséges anyagi fedezetet. Ezek után a 9.a osztály tagjai tartottak rövid megemlékezést Csohány Kálmán és Mikszáth Kálmán alkotásait idézve, Volek-Nagy Krisztina tanárnő vezetésével. A kis műsor után osztályunk kérdések révén került közelebb Csohány Kálmánhoz Csohány Klárika néni, Csohány Kálmán özvegye segítségével. A beszélgetés után elsétáltunk a Szentlélek temetőbe, ahol igazgató asszony egy verssel emlékezett a grafikus művészre, majd elhelyeztük az emlékezés virágait a Csohány síron. Kálmán napi megemlékezésünk ezzel véget ért, de e két művész tovább él szívünkben, emlékezetünkben.

Robotka Sára 9. a osztályos tanuló

 
 
Design by FőnixNet Informatika Copyright © 2011 MKG Pásztó