Mikszáth Kálmán Líceum
Figyelem!
Figyelem!


8. osztályos diákoknak

Jelentkezzetek a Mikszáth Kálmán Líceumba
 

a magyar-francia két tanítási nyelvű gimnáziumba
vagy
az angol/német nyelvi előkészítő évfolyammal induló gimnáziumba
vagy
az angol nyelvi előkészítős szakközépiskolába!

   
Gyertek el Nyílt Napjainkra!
 

2013. október 16-án
vagy
2013. november 7-én
vagy
2013. november 26-án

8 órától 12 óráig szervezünk számotokra és szüleiteknek is tájékoztatót, bemutató órákat
és a diákönkormányzat által rendezett programokat.

Várunk és segítünk dönteni!Bővebben...
 
Gyémántkörök
Untitled Document

a Mikszáth Kálmán Líceumban

Az iskola tanárai a 2013/2014-es tanévben szakköri foglalkozásokat indítanak 2013. október 14-től heti rendszerességgel az általános iskolák 7. osztályos diákjai számára
 
  • angol nyelvből
  • informatikából
  • német nyelvből
  • természettudományokból
A foglalkozások ingyenesek.

Várunk minden tehetséges diákot, aki szeretne többet és jobban tudni!
Jelentkezni lehet Herczegné Varga Ilona igazgatónőnél (Pásztó, Rákóczi u. 1.sz; Tel.:06 32 460-791;
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )

Az első foglalkozások 2013. október 21-én 1430-kor indulnak

Bővebben...
 
A Mikszáth ismét a csúcson
A Mikszáth ismét a csúcson


a csapatA Mikszáth Kálmán Líceum két csapattal képviseltette magát a salgótarjáni Megyeházán rendezett „Nógrád, itt a jövőnk" elnevezésű helyrajzi, műveltségi vetélkedőn. A csapatversenyt –melyen négy diák és egy tanár küzdött együtt, vállvetve- 2013. október 4-én rendezték, ám az esemény számos előkészület előzte meg: a társaságok területfejlesztési tematikájú írásokkal és rajzokkal örvendtették meg a szakmai zsűrit. Ez utóbbiakat a megye közönsége is díjazhatja, illetve egy kiadványban is meg fog jelenni.
A jó hangulatú vetélkedést Szabó Péter, két egykori diákunk édesapja konferálta-viccelődte végig. Ebben a laza hangulatban, minden vizsgadrukkot elfelejtve, feladatról-feladatra növelve előnyét toronymagasan diadalmaskodott a 13. F-es diákokból álló, Pampuska fantázianevű egység.  A Schramek Zsófia, Szomszéd Renáta, Kakukk Marcell, Tóth Tamás Bendegúz összetételű csapat, Jakab György tanár úr vezetésével 1270 eurót, azaz pontot gyűjtött felismerve a megye nevezetességeit, hírességeit, népdalait vagy épp európai uniós kapcsolatrendszerének jelképeit, megnyerte ezt a rangos viadalt.
Képekben és gondolatban bejártuk a megyét, viszontláttuk a pásztói Fő utcát, de a szemünk előtt sorjáztak a megye nyugati részének nevezetességei is. A végén pedig több nyereménynek is örülhettünk. Kaptunk egy súlyos serleget, egy-egy díszes albumot a palócok országáról, de még egy kosárlabdát is. A legnagyobb jutalom azonban egy kétnapos felvidéki kirándulás volt, amin mind a tizenkét résztvevő csapat részt vehetett.

 
Kálmán nap a Mikszáthban
Kálmán nap a Mikszáthban


Kollégiumi nap Mikszáth Kálmán és Csohány Kálmán születése között eltelt közel 80 év, mégis sokrétű kapcsolat lelhető fel e két művész között. De mi lehet a kapcsolat, ha nem ismerték egymást, nem dolgoztak együtt, nem voltak rokonok, sőt Csohány Kálmán Mikszáth halála után született 15 évvel? A kapcsolatot Magyarország egyik legszebb, legváltozatosabb, dimbes-dombos, hegyes-völgyes megyéje Nógrád megye jelentette. Mindketten a Palócföldön látták meg a napvilágot, itt gyermekeskedtek, majd itt cseperedtek fiatal férfivá.
Mikszáth műveiben sokszor megemlíti Nógrádot és az itt élő embereket, a palócokat. Novelláiban, regényeiben szereplőit elröpíti a palóc tájra, bemutatva annak színes, egyedülálló hagyományait, szokásait. Mikszáth ezzel is üzent: hű marad szülőföldjéhez.
Csohány Kálmán pásztói születésűként lélekben sohasem hagyta el szülőföldjét, akárhová sodorta is az élet, mindig visszatalált szülővárosába, végül végső nyugalomra is itt talált.

Bővebben...
 
Kutatók éjszakája
Kutatók éjszakája


Kollégiumi nap 2013. szeptember 27-én Budapestre látogattunk a Kutatók Éjszakája nevezetű rendezvényre. Három helyszínen voltunk: az ELTE-n, a BME-n és az Ericssonnál.
Számos program állt a rendelkezésünkre köztük dinoszaurusz kiállítás, robotok és tudományos kísérletek sokasága, melyeken például folyékony nitrogént önthettünk a kezünkre, valamint az orrunk előtt morzsoltak szét egy gumikesztyűt. Kémiai „hidegkonyhán”is jártunk, ahol megkóstoltuk a -200°C-os pattogatott kukoricát.
A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban autó maketteken és a szélcsatornába állított versenyautón mérésekkel szemléltették a légellenállási tényező változását, majd bemutatták egy legómakett segítségével a szél irányát és mozgását az épületek falán.
Az Ericssonnál beszélgethettünk az idei Innovációs verseny díjazottjaival, és a MASAT mérnökeivel.
Úgy gondoljuk a legnagyobb élmény mindenki számára a Nagyfeszültségű Laboratórium egy órás programja volt, ahol ezer voltok szaladgáltak mellettünk és lecsaptak hol itt, hol ott.
Fantasztikus élményt jelentett mind a természet-, mind a társadalomtudományos diákok számára megismerkedni a kutatókkal és tudományos kutatások eredményeivel.

Gregus Vivien és Fülöp Dominika 12.a


 
Gólyaavatás 2013
Gólyaavatás 2013


Katt a képre

Gólya-eskü

Én a kis gólya
Itt a nagy és okos,
Tiszteletreméltó és bölcs,
Szeretett és imádott végzősök előtt,
Fogadom, hogy az eskü minden pontját
Törvénynek tekintem.

Bővebben...
 
Szegedi országos sikerek
Szegedi országos sikerek


Kollégiumi napIskolánk tizennégy tanulója 2013. szeptember 20-án részt vehetett a Szegedi Tudomány Egyetem Frankofón Egyetemi Központjának és az új Nemzetközi tanulmányok elnevezésű francia nyelvű mesterképzésének első ünnepélyes tanévnyitóján, melyen az egyetem vezetőin kívül részt vettek az országunkban tartózkodó frankofón államok nagykövetei valamint a párizsi magyar nagykövet és Magyarország külügyminisztere is, akik az egyetem professzorai is egyben.
A rendezvény ugyanakkor helyet adott az előző napi verseny eredményhirdetésének is. A versenyen a képzés iránt érdeklődő, végzős francia két tannyelvű oktatásban résztvevő diákok vehettek részt. Összesen nyolc középiskola delegált csapatot a rendkívül jó hangulatban eltelt versenyre.
Mindamellett, hogy sikeresen kamatoztathattuk ismeretinket az Európai Unióról és a frankofóniáról, a verseny keretei között megismerhettük Szeged történelmi központját is. A megmérettetés ugyanakkor remek példája volt a csapatépítésnek és a csapatban való együttműködésnek is. Nyolc játékos és szórakoztató versenyfeladatot kellett teljesíteni a városban tanuló külföldi diákok segítségével.
A megoldások mellett, viszont az időre is ügyelni kellett, hiszen a verseny teljesítésére felhasznált idő nagyságát is figyelembe vették a sorrend elbírálásánál. Rendkívül hangulatos és jól megszervezett két napot tölthettünk Szegeden, amit talán csak azt tett még élvezetesebbé, hogy iskolánk csapata hozta el az első helyezést.
A dicsőség mellett csapatunk 125000 forint értékben nyert könyveket iskolánk francia nyelvű könyvtára részére. A nyertes csapat tagjai voltak: Angyal Adrienn, Bakos Rebeka, Barsi Judit, Bódi Anita, Gáspár Evelin, Gecse Kinga, Kakuk Marcell, Nagy Adriána, Poczik Alexandra, Sándor Lilla, Till Anilla, Tóth Áron, Tóth Dorina, Tóth Viktória – mindannyian a 13.f osztály tanulói.

Tóth Áron


 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Design by FőnixNet Informatika Copyright © 2011 MKG Pásztó